28 Sie 2023
Profilaktyka. Mycie owoców
Niezależnie, czy obieramy, czy jemy ze skórką – każde owoce bez wyjątku należy odpowiednio oczyścić. Na ich powierzchni znajdują się nie tylko pestycydy i środki chemiczne, ale narażamy się również na obecność bakterii (salmonella, e.coli), grzybów, a niekiedy larw i jajeczek pasożytów. Oprócz zwykłego zatrucia pokarmowego, grozić Ci mogą choroby takie jak bąblowica, toksoplazmoza czy toksokaroza.
Lekarze zalecają stosowanie wody zmieszanej z octem, sokiem z cytryny czy kwaskiem cytrynowym. Taka kąpiel powinna trwać ok. 2-3 minuty. Aby pozbyć się pestycydów, do kąpieli można dodać szczyptę soli i przedłużyć ją do 5-10 minut. Na rynku pojawiają się również różne ekologiczne alternatywy - płyny do mycia i dezynfekcji owoców i warzyw – nie zawierają chemii, są bezwonne, bez smaku, nie szkodzą dzieciom.
Mycie owoców jest tak samo ważne, jak utrzymywanie higieny rąk. Szacuje się, że ponad 70 proc. wszystkich zatruć w skali światowej jest skutkiem braku odpowiedniej higieny. Jeżeli odczuwasz niepokojące objawy, takie jak biegunka, wymioty, bóle brzucha, gorączka, niezwłocznie